Pozdravljeni popotniki, počitnikarji in prijatelji. Naj se vaše potovanje začne pri nas!

Koristne informacije

 


Dobro je vedeti pred in med potovanjem


IZBIRA NASTANITVE

Travel Clever organizira nastanitev po vaši želji. Lahko izbirate med hoteli, apartmaji, bungalovi,vilah, kampih itd. Pri izbiri nastanitve upoštevamo dodatne želje kot so pogled na morje, z balkonom, teraso, standardne ali nadstandardne sobe, sobe prilagojene potnikom s posebnimi potrebami, družinske sobe, ….. Dodatne želje so načeloma proti doplačilu in so posebej zabeležene na potovalnem dokumentu.


IZBIRA DESTINACIJE

Za lažjo izbilo destinacije se lahko posvetujete tako, da nam pišete na info@travelclever.si oz. na prodajnem mestu. Nekaj osnovnih informacij najdete na spletni strani www.travelclever.si , za vsa dodatna vprašanja pa nas lahko obiščete na prodajnem mestu kjer vam bomo dodatno pojasnili pomembne informacije o klimatskih razmerah, splošnih higienskih standardih, prometni ureditvi, zdravstveni oskrbi itd…   Pomembno je vedeti koliko je izbrana destinacija kulturno in civilizacijsko odmaknjena in različna od vaše domače dežele.


KATEGORIJE NASTANITVE

Vse kategorizacije nastanitve v ponudbi potovalne agencije Travel Clever so mednarodne. Ker standardi za dodelitev kategorije po svetu niso enaki, se enake kategorije nastanitve na različnih destinacijah lahko razlikujejo. V opisu hotela oz. druge nastanitve je opisano kaj lahko potnik pričakuje v izbrani nastanitvi.


TRANSFERJI

Ob vsaki rezervaciji veljajo posebna določila o transferjih na destinaciji, potovanju in izletih. V kolikor transferji niso vključeni vas bomo na to opozorili na prodajnem mestu ter poskrbeli z informacijami kako si prevoz uredite sami oz. na vašo željo to uredimo na prodajnem mestu. Vsi potniki, ki potujejo z organiziranim prevozom potovalne agencije so v času med vožnjo nezgodno zavarovani.


PREVOZNA SREDSTVA

AVTOMOBIL - prednost potovanja z avtomobilom je neodvisnost od javnih prevoznih sredstev, lažja            dosegljivost ciljev, več prtljage, prevoz hišnih ljubljenčkov, postanek na poti po želji vendar se lahko pojavi težave z okvarami, parkiranjem in krajo. Dolgo potovanje z avtom je najprimernejše, če se za volanom med potjo lahko izmenjuje več voznikov.

LETALO – je udobno, varno in bistveno krajše kot z avtomobilom. Pogoste nevšečnosti so JET LAG kadar potnik preleti več časovnih pasov se lahko pojavijo motnje v spanju, utrujenost in glavoboli. Nekateri potniki imajo težave z zračnim tlakom ob vzletu in spustu ter strahom pred letenjem. Potnikom, ki potujejo z letalom priporočamo, da zaužijejo dovolj tekočine  ter, da se na letalu izogibajo alkoholnim pijačam ter večji količini kave in pravega čaja.

AVTOBUS – danes imamo tako udobne avtobuse, da so tudi daljša potovanja bistveno manj naporna kot nekoč. Potniki se med sabo bolj spoznajo- druženje, med potjo lahko spijo, poslušajo glasbo, gledajo TV ali opazujejo okolico. Cenovno so potovanja z avtobusom najugodnejša. Slabost pri daljši vožnji lahko povzročajo slabše ceste in slabo vreme.

 

LADJA – prednost potovanja z ladjo – križarjenje je v tem, da ladje plujejo ponoči kadar potniki spijo. Po naspani noči se boste zbudili vsakič na novi destinaciji. Slabost potovanja z ladjo je možnost morske bolezni, največkrat zaradi zibanja ladje ob slabšem vremenu.


VODENI IZLETI-POTOVANJA

Prednosti vodenih izletov-potovanj so izkušeni vodniki in cenejša končna cena. Prepričani smo, da si na potovanju lahko pomagate z različnimi priročniki, vendar boste kraj najbolje spoznali z vodnikom, ki pozna vse lokalne znamenitosti. Pridobili boste na času in zagotovo spoznali več znamenitosti. Skupinski transferji in vstopnine so cenejše.


CENE ARANŽMAJEV

Cena aranžmaja je cena, ki vključuje izbrano nastanitev, storitev, izlet ali potovanje. Vključuje vsa OBVEZNA doplačil medtem ko so možna doplačila, ki pa niso obvezna, navedena v ponudbi . Skupna cena na računu, ki ga prejme potnik ob rezervaciji vključuje obvezna in izbrana možna doplačila. Popusti na ceno so razvidni v opisu ponudbe in se obračunajo ob rezervaciji.


FIRST MINUT

Težko je načrtovati počitnice daleč vnaprej. First minute rezervacije imajo prednosti kot je prihranek na ceni, lažje odplačevanje do odhoda, možnost spremembe datuma (pri določenih ponudbah) in v obdobju first minute rezervacije so več ali manj še vsi hoteli, apartmaji in ostale ponudbe na razpolago.


LAST MINUT

Za pregled in lažjo odločitev priporočamo, da se prijavite na naše e-novice, kjer vas bomo ažurno obveščali o aktualnih last minute ponudbah. Privarčevali boste denar, izbirali pa boste med aranžmaji, ki so še na razpolago. Počitnice in last minute ponudbe lahko rezervirate tudi na dan odhoda, akontacija plačila pa je  100%. Last minute ponudbe so kakovostno identične rednim ponudbam, gre le za zapolnitev prostih mest tik pred odhodom oz. dodatne kapacitete v primeru stornacije drugih potnikov.


DOKUMENTI

Potnik je sam dolžan preveriti veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice preden se odpravi na potovanje. Državljani Slovenije lahko z osebno izkaznico potujejo v vse države EU ter Švico, Bosno in Hercegovino, Črno Goro in Makedonijo. V potovalni agenciji Travel Clever priporočamo vsem potnikom, da pred odhodom na pot fotokopirajo svoje dokumente in jih imajo ločeno od originalov. Ne bo odveč, če pustite eno kopijo tudi doma. V primeru kraje ali izgube boste na veleposlaništvu potrebovali dokazilo za lažje urejanje začasnih dokumentov. V primeru kraje ali izgube vedno obvestite lokalno policijo, ki mora sestaviti zapisnik o prijavi. Po predložitvi zapisnika o prijavi izgube ali kraje na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS in dokazilu vaše identitete z fotokopijo potnega lista, vam bodo izdali začasni potni list za vrnitev v RS. Za to storitev boste plačali konzularno takso.


VIZUMI

Preden se odpravite na potovanje se na prodajnem mestu prepričajte ali za vstop v državo ne potrebujete vizuma. V kolikor ga potrebujete, Vam pomagamo pri izpolnitvi obrazca, informacijah o veleposlaništvu in samem urejanju vizume. V nekaterih država lahko kupite turistično vizo na letališču ob vstopu v državo če bivanje ne presega 15 dni. Cene vizumov se razlikujejo, odvisno od posamezne države in vrste vizuma.


CEPLJENJE

V Sloveniji se cepljenja izvajajo na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Potnik si mora priskrbeti mednarodno potrdilo o cepljenju. Več informacij dobite na www.zdravinapot.net                    

MALARIJA – je razširjena v tropskih predelih Afrike, Azije ter Srednje In Južne Amerike. Preventivna zaščita proti malariji so tablete, ki jih začnete jemati teden dni oz . minimalno dva dni pred odhodom. Tablete je potrebno jemati tudi v času potovanja in še nekaj tednov po odhodu iz območja tveganja okužbe. Antimalariki stanejo od 10 € naprej.

RUMENA MRZLICA – potniki so rumeni mrzlici najbolj izpostavljeni v Afriki In Južni Ameriki. Nekatere države na tem območju zahtevajo obvezno cepljenje pred vstopom. V kolikor potnik potuje v državo kjer je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, mora to opraviti najmanj 10 dni pred odhodom. Cena osnovnega odmerka za osnovno cepljenje je približno 35 €.

HEPATITIS A in B – najbolj je razširjen v Indoneziji, Aziji, Afriki ter Srednji in Južni Ameriki. Tovrstno cepljenje ni obvezno je pa priporočljivo. Cepljenje hepatitis A se sestoji iz dveh odmerkov in stane približno 110 €. Prvi odmerek potnik prejme 14 dni pred odhodom, drugega pa eno leto po vrnitvi. Cepljenje hepatitis B se sestoji iz treh odmerkov. Dva odmerka pred potovanjem v razmaku enega meseca in tretji odmerek šest mesecev po prvem cepljenju. Sane približno 90 €.


ZAVAROVANJE

EVROPSKA KARTICA - za nujno zdravniško pomoč v skoraj vseh državah EU si lahko do 4 delovne dni pred odhodom naročite Evropsko kartico na ZZZS. Prav tako na ZZZS lahko uveljavljate povračilo stroškov, ki so nastali v tujini v zvezi z zdravstvenimi nujnimi storitvami. Navodila in obrazec najdete na www.zzzs.si .

ASISTENCA V TUJINI – s tovrstnim dodatnim zavarovanjem si boste zagotovili brezplačno asistenco v tujini. Obstaja več različnih paketov- odvisno od ponudnika, prav tako se razlikujejo cene in kritje. V potovalni agenciji vam bomo priporočali in uredili tovrstno zavarovanje ne glede na to kam boste potovali. V kolikor se poškodujete ob obisku zdravnika pokažete kartonček, ki ste ga prejeli ob sklenitvi zavarovanja, bo zdravstvena ustanova račun posredovala na zavarovalnico.

 

ZAVAROVANJE ODPOVEDI POTOVANJA

Vsak potnik ob sklenitvi pogodbe o potovanju lahko sklene zavarovanje za primer odpovedi. Zavarovanje lahko uveljavljate do datuma odhoda.


PRTLJAGA

Najbolj pogosto se pojavijo vprašanja v zvezi z prtljago kadar se potniki odpravijo na počitnice z letalom.

Prtljaga mora biti vidno in berljivo označena z osebnimi podatki potnika. Priporočamo odstranitev vseh oznak iz prejšnjih potovanj zaradi lažje najdbe lastnika v primeru izgube. Pri poškodbi prtljage se takoj obrnite na letalsko družbo in zahtevajte zapisnik za morebitno naknadno zahtevo za povrnitev škode.

Količina prtljage naj bo vedno v mejah dovoljenega, o tem povprašajte na prodajnem mestu pred odhodom. Večina letalskih družb potnikom v ekonomskem razredu dovoljuje 20 kg prtljage ter ročno prtljago, ki ni večja od 8 kilogramov, seštevek vseh mer pa ne presega 155 cm. Pomembno je da ste seznanjeni, da v ročni prtljagi ne smete imeti ostrih predmetov, tekočine v embalaži, ki presega 100 ml in v primeru nujnih zdravil morate imeti v angleškem jeziku potrdilo zdravnika o nuji zdravil v ročni prtljagi.  Na avtobusih in ladjah je povprečje en kovček na potnika, na safarijih, v čolnih in barkah pa večinoma en manjši kos prtljage razen kadar je posebej določeno drugače. Letalska družba vam bo preseženo težo od dovoljenega dodatno zaračunala.

V primeru izgube prtljage se na letališču obrnite na »Lost and Found« urad, kjer boste izpolnili obrazec z opisom in vrednostjo kovčka. Kadar izgubite prtljago v hotelu se obrnete na lokalno policijo in prijavite krajo oz. izgubo.


TELEFONIRANJE

Pred odhodom se pri vašem operaterju pozanimajte ali vaš paket omogoča gostovanje pri tujih operaterjih. Vaš mobilni telefon potem lahko uporabljate povsod. Evropska unija je z uredbo o gostovanju, ki določa najvišje cene mednarodnih klicev iz tujine uporabnikom pomagala prihraniti približno 60 % stroškov. Bodite pozorni predvsem na križarjenju z mobilnimi telefoni saj vas stroški znajo presenetiti namreč na odprtem morju se vsi pogovori opravijo preko satelita in so cene med 10 in 20 € na minuto. Mednarodne klicne številke najdete na www.ip-telefonija.net


VARNOST

Priporočamo, da dokumente, gotovino in dragocene predmete shranjujete v sef v sobi ali na recepciji.


JEZIK

Osnovno poznavanje angleščine v tujini pride zagotovo zelo prav. Mnogi Evropejci govorijo vsaj en tuji jezik in se lažje sporazumevajo na potovanju v tujino. V splošnem opisu destinacij najdete v skoraj vsakem opisu nekaj lokalnih besed, ki vam bodo zagotovo pomagale pri stiku z domačini. Poleg tega da se naučite pozdrava v lokalnem jeziku, boste dober vtis naredili če boste seznanjeni z navadami pozdravljanja, rokovanja, poljubljanja, razdalji do sogovornika …..


OBLAČILA

Priporočamo, da svoja oblačila prilagodite kraju, kulturi in letnemu času. Pozanimajte se o navadi in zahtevah oblačenja na destinaciji, zlasti če se na pot odpravljate v islamske države. Na obutev in oblačila morate biti pozorni predvsem pri obisku verskih objektov, na ladjah in visoko kategoriziranih hotelih. Preverite tudi pravila sončenja – FKK in sončenje zgoraj brez. V kolikor ne boste primerno oblečeni si ponekod tudi lahko obleko sposodite.


HRANA IN PIJAČA

Tipična lokalna hrana je tista, ki je na razpolago na vsaki destinaciji. Poleg tega imate možnost mednarodne hrane in vegetarijanske hrane. Ne priporočamo pretiravanje z hrano, ki je niste vajeni saj veliko potnikov hitro stakne prebavne motnje.

Ponekod voda iz pipe ni pitna vendar jo ne odsvetujejo. Vsem potnikom priporočamo ustekleničeno vodo ne glede na priporočila na destinaciji. Prav tako se izogibajte ledu v pijačah saj je navadno narejen iz vode iz pipe.


VEDENJE

Spoštovanje lokalne kulture zahteva od potnikov temu primerno vedenje. Pozanimajte se ali lahko

fotografirate v objektu. Poskusite biti čim manj moteči za druge obiskovalce. V islamskih država naj

ženske ne sedajo v taxi ob vozniku, prepovedano je pitje alkohola v javnosti. Fotografiranje in kajenje so recimo v nekaterih državah prepovedani in celo kaznivi.