Pozdravljeni popotniki, počitnikarji in prijatelji. Naj se vaše potovanje začne pri nas!

otok Pag - Novalja

Šimuni  Stara Novalja  Novalja

 

Novalja
Se nahaja v zalivu, ki je obraščen z borovim gozdom. V okolici mesta se nahajajo prečudovite plaže: Zrće, ki je ena od najljepših jadranskih plaž, Caska, Straško, Trinčel i dr. Novalja je tako postala letovišče številnih turistov. Ponudbo sestavljajo, hoteli, avtokampi, zasebni apartmaji, turistično naselje Gajac (polovica), športsko-rekreacijski center v avtokampu Straško, gastronomija (paški sir, janjetina, domače vino), kulturne priredbe - atraktivni domači ples, dragocena kulturna dediščina, izleti z ladjico.

NOVALJA, naselje in pristanišče v istoimenskem zalivu na jugozahodni obali otoka Pag. V naselje so danes vključeni tudi prejšnji zaselki Sveti Ante i Spital. V rimskih časih (ostanki rimskega vodovoda) se je v okolici novalje Novalje nahajalo mesto Cissa (danes zaselek Caska). To naselje zbitega primorskega tipa se je v današnjih časih precej razširilo. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo, živinoreja, ribištvo in turizem. Novaljski zaliv je dobor zaščiten pred vetrovi iz I. i II. kvadranta; vetrovi in zahodne in severzahodne smeri so precej močni. Pri vplovljavanju morajo večje ladje paziti na nizko morje, ki ponekod dosega globino le 8,5 do 9,8 m). 1,8 km jugozahodno 0d rta Vrtlića. Ob privezih v luki lahko pristajajo manjša plovila. Večje ladje pa lahko pristajajo ob vhodu v zaliv. Naselje se nahaja na regionalni prometnici (29) ki poteka vzdolž celega otoka.

Novalja se je razvila na ostankih antičnega naselja Novalia, ki je predstavljalo južno luko rimskemu naselju Cisse (današnja Caska). Iz rimskih časov so dobro ohranjeni ostanki vodovoda, več napisov in aritekturna plastika.
Danes je Novalja center vsega dogajanja in zabave na otoku.

There are no products matching the selection

This is a custom CMS block displayed if category is empty.
You can replace it with any custom content.