Pozdravljeni popotniki, počitnikarji in prijatelji. Naj se vaše potovanje začne pri nas!

Starigrad - Paklenica

Zemljevid   Narodni park Paklenica  Narodni park Paklenica

 

Starigrad - Paklenica je naselje in manjše pristanišče na obali Velebitskega kanala, v bližini Naravnega parka Paklenica in 45 km južno od Karlobaga.

Mesto na prvi trenutek deluje še antično, saj je tudi nastalo na temeljih antičnega gradu Argyruntuma, danes pa je središče pakleniške riviere. Sama obala, kjer se stikata planina (Velebit) in morje, je dolga okoli 20 km. Starigrad je zato zanimiv tudi za tiste, ki radi planinarijo in raziskujejo kraške pojave.

V zaledju mesteca je naravni park, ki ga sestavljata dva kanjona: Velika in Mala Paklenica. Skozi Veliko Paklenico, dolgo okoli 10 km in visoko okoli 400 m, teče potok. Velika in Mala Paklenica sta razdvojeni z nižjo 500 metrsko planoto.

Nacionalni park Paklenica: je kraški fenomen. Tukaj so mnoge šilje, najznamenitejša je Manita Peć (dolga okoli 175 m), zagotovo pa Paklenica skriva še mnoge nepoznane.

Starigrad - Paklenica je vhodna točka v Nacionalni park Paklenico. V bližini je mogoče kot kopanje kot planinarjenje. Turizem, najpomembnješa gospodarska panoga v Paklenici, ponuja hotele, apartmaje, sobe, bogato gostinsko ponudbo, penzijone in kampe. V turistično ponudbo je vklučeno zabavno-kulturno dogajanje v Staremgradu. Turistom se ponujajo bogate kulinarične dobrote, ki bazirajo na domači kuhinji: ribe, jagnjetina, pršu in domači sir.

1 Artiklov

Padajoče
po strani

Vrstice  Mreža 

1 Artiklov

Padajoče
po strani

Vrstice  Mreža