Pozdravljeni popotniki, počitnikarji in prijatelji. Naj se vaše potovanje začne pri nas!

Primošten

Primošten  Primošten  Primošten

 

PRIMOŠTEN je premoščen otok, ena od najlepših jadranskih vizur in je po svoji lepoti neponovljiv dar narave. Nahaja se v neposredni bližini Šibenika in Splita, s kopnega je omejen z enostavnimi, slikovitimi primoštenskimi vinogradi, a z morske strani je obdan z vencem sedmih otočkov. Ta lepota je pripeljala v primoštenski kraj prve turiste, vzpodbudila gradnjo hotela, restavracije in seveda Marine Kremik.

Primošten je občina, istoimensko naselje in pristanišče južno od Šibenika, Šibensko-kninska županija, Hrvaška.

Geografija
Primošten leži na manjšem polotoku med zalivoma Raduča in Primošten. S kopnim je povezan z ozkim nasipom. Kraj je dobro zaščiten pred severnimim vetrovi in ima blago klimo. V zalivih Vela, Mala Raduča, Primošten in Peleš so prostrane plaže. Primošten je priljubljena turistična destinacija.

Naselja v občini
Občino Primošten, ki se razprostira na površini 57,18 km2 sestavljajo naselednja naselja: Kruševo, Primošten, Burnij, Široke, Vadalj in Vezac.

Prebivalstvo
V občini Primošten stalno živi 2992 prebivalcev (popis 2001).

Zgodovina
Ime Primošten izhaja iz glagola "primostiti"; otok na katerem je kraj nastal v 16. stoletju, v času turških vpadov, je bil z mostom ločen od kopnega. Naselje je bilo zavarovano z obzidjem in obrambnimi stolpi, ki pa so jih v 19. soletju podrli.

1 Artiklov

Padajoče
po strani

Vrstice  Mreža 

 • Hotel Zora ***

  obdan je s prodnato plažo neposredno ob morju in 400 m od starega dela Primoštena

  - Otrok do 7 leta brezplačno

  FIRST

  Hrvaška - Polpenzion
  po dogovoru
  32.4 € /osebo

1 Artiklov

Padajoče
po strani

Vrstice  Mreža